Vi­kin­ge eta­pen

Etapen Jelling - Vejle

Vejle – banegården til Grejsdalen

Går du fra Vejle, starter du på banegårdspladsen. Banegården blev gennemrenoveret i 1998. På pladsen foran banegården, lige over for VisitVejle, står skulpturen Himmelstigen af Bjørn Nørgaard. 

Ruten går herfra under jernbanen og ad den fredelige Jernbanegade, hvor man blandt andet kan slå et slag ind på Gamle Kirkegård, Byens ældste og mindste kirkegård. Anlagt i 1825. Her findes flere historiske mindesmærker fra krigene 1848-50 og 1864 samt monumenter over fremtrædende Vejleborgere.

Alternativ: Når man kommer fra banegården og går under jernbanen, kan man også fortsætte ligeud ad Havnegade til Roberts Isbar og med en is i hånden skrå tilbage til ruten henover kirkegården.

For enden af Jernbanegade følger man Kalkbrænderivej og går henover Nørretorv og drejer ned ad Vestergade. Torvet var tidligere omstigningssted for busserne i Vejle. Torvet blev omlagt i 2004 og er nu en spændende plads med bl.a. bystrand om sommeren med masser af liv. Der er torvedag om lørdagen. På torvet finder man et springvand og en skulptur af Morten Stræde.

Gå ad strøgaden Vestergade med dens mange små caféer og videre ad Gormsgade, med jernbanen og Vejle sygehus på højre hånd.

Grejsdalen

Når man kommer til krydset ved Jellingvej og Grejsdalvej, står man ved indgangen til Grejsdalen, Danmarks dybeste dal. Det er en særlig oplevelse at gå i bunden og kigge op på de stejle skrænter, hvor husene klynger sig til bakkesiden, kronet og kranset af bøgeskov. I bunden løber Grejs å som man med mellemrum kan se mellem husene til højre. Turen gennem Grejsdalen ud til Frederikshøjvej er en tur gennem Danmarks tidligere industrihistorie.

I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor aktiviteten var størst, havde området landets største koncentration af industrimøller. Med sit stærke fald og sin stabile vandføring rummede Grejs Å gode muligheder for at udnytte vandets kraft. Især på åens nederste seks kilometer, hvor faldet er på hele 25 meter, var forholdene for mølledrift optimale.

I Grejsdalen har ligget mindst 15 møller og småindustrier. Den første større industri var den gamle kornmølle, Grejs Mølle, som udviklede sig til en stor industri. I 1720erne blev vandkraften udnyttet til produktion af klæde.

Op til Smørhullet

Ved Frederikshøjvej drejer du og går op af dalen, til du kommer til Smørhullet. Pludselig er du omgivet af lys og vidtstrakte marker. Kryds Jellingevej og følg Hovervej forbi Hover Kirke. Nyd udsigterne over marker for pludselig går det ned ad Hopballevej til Hopballe Mølle. Møllen er en idyllisk og historisk perle med både restaurant og gårdbutik med egne kyllinger. Har du overskud i benene, findes der to rundture fra Hopballe Mølle langs åen, hvor man kommer mere ud i den fine naturen.

Hopballe Mølle til Jelling Skov

Fra Hopballe møller går du opad mod Jelling. Vejen går gennem Jelling skov. Skoven er nogen steder tæt skov. Andre steder med mere åbent skov hvor solen lyser ned mellem stammerne. Der er juletræsplantager, blandet løvskov, vandløb mv. Inde midt i skoven (uden for ruten) ligger det smukkeste hus der i dag danner ramme for en ung familie. Oprindeligt blev huset bygget til en keramiker.

Ind mod Jelling

Fortsæt ad Grangårds allé. Nu kan du se Jelling. Byen er vokset mod syd med et nyt boligområde med både små og kolossale boliger som er spændende at studere. Der er i området fundet vigtige spor af alle tidsaldre. En jernalderboplads er markeret med en plade

Grangaards allé er et nyt og moderne boligområde med leje- og ejerboliger. Små og kolossale boliger. Det er i øvrigt også i dette område, der er fundet vigtige spor af alle tidsaldre tilbage til stenalderen. Den største udgravning afdækkede over et areal på 5 hektar ca. 20.000 stolpehuller fra mindst 400 jernalder langhuse. En vej er opkaldt efter fundet, Langhusvej. Her finder du også en plade i jorden, der markere fundene.

Ved Skovgade drejer du mod venstre bag om Grangård. Grangaard er i dag en integreret daginstitution og inspireret af pædagogiske tanker fra Reggio Emilia i Italien. Grangaard blev oprindelig bygget som landbrug og var et vigtigt avlscenter for grise. I gårdens have var oprindeligt et havebassin. I dette bassin druknede den lille pige Anna. Inspireret at dette skrev forfatteren Anne Marie Ejrnæs roman, ‘Theas færd’ Om den ulykke det var for Annas søster at skulle være erstatning for den afdøde.

Når du krydser jernbanen, er du i det gamle Jelling. Kigger du til højre ad Amhøjvej, kan du se ned til Jellings dygtige og farveglade kunstner, Søren Bjælde. I hans have kan du se en af de festlige skulpturer han er kendt for. Her skete der i 1992 en alvorlig togulykke hvor 2 tog kolliderede. Ingen døde men mange blev hårdt kvæstet.

Turen går nu bag om Jelling Seminar og ender ved Jelling Station.

For enden af Stationsvej ligger Monumentområdet og museet Kongernes Jelling, som man kan læse meget mere om andre steder. Vi foreslår et ophold på Gorms torv, i Byens Café, Cafe Sejd eller i pandekagehuset, før du finder et sted at overnatte eller tager toget videre til Give eller tilbage til Vejle.

 

Rute: Vejle station - Jelling station

Længde: 15 km

Underlag: 10% grus, 90% asfalt. 

Landsbyer: 0

To mænd med rygvæk vandrer på landevej
Næste by i sigte?
Vejviserpæl står i landevejs rabat under træ
Ensomt træ ved vejen.