Ny­heder Lands­by­vandre­ruten 2022

En gådefuld bog om Kong Ran

Bogen ”Rans togt” er en såkaldt gådebog, hvor du og din gruppe langsomt skal afdække historien om Kong Ran.

Bogen lægger op til, at den vandrende kan blive en del af Ranordenen, en orden som eksisterer for at modvirke kaos og opretholde balancen i Kong Rans gamle rige. Det kræver bare, at du går ruten og løser alle gåderne.

Gådebogen lægger op til, at vandring også kan handle om at lege og underholde. Bogen inviterer dig til at gætter 12 gåder i alt, som kræver, at du selv står ude i Vejle Kommunes landområder og landsbyer på ”Landsbyvandreruten – Rans togt”.

Der er to gåder for hver etape på ruten. Gåde for gåde afdækker du mere og mere af historien eller sagnet bag Kong Ran. Eller gør du? Bogen leger også med historien om, hvem Ran var, og hvem der ligger i Rans høj ved Randbøl kirke. Uanset hvad inviterer den på en god vandretur, overnatning på dejlige kroer, historiske indblik, spændende landsbyer og grublerier, mens du spadserer rundt på landevejene i det kuperede terræn omkring Vejle.

Køb bogen online via vores butik

Gådebogen koster 300 kr. og kan også bestilles hos pekse@vejle.dk. Bestiller du samtidig det store vandrekort fra butikken koster hele pakken 399 kr.  

Pressemeddelelse om bogen.

Kong Rans orden
Kong Rans orden

Pausested Rans port i Vindelev

I løbet af efteråret åbner Vejle Kommune i samarbejde med Vindelev Kro og Galleri et kunst pausested i Vindelev. Stedet er designet af MAST arkitekter.

- Landsbyvandreruten handler først og fremmest om at give sig tid. Tid til at være sammen med dem, man går med, og tid til at møde andre mennesker. Pausestederne er der, hvor du forhåbentligt stopper og kan møde og tale med dem, du ellers bare går forbi. De møder er måske det bedste af det hele, når man er ude og gå et nyt sted, siger Thyge Havgaard Bjerring, formand for Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati (ULN).

Det er planen, at der midtvejs på hver af de seks etaper af ruten skal der opføres et pausested for trætte vandrere. Et pausested, der samtidig skal være et vartegn for ruten, og som alle straks vil genkende.

Pause, udsyn, design
Pause, udsyn, design