Vi­kin­ge eta­pen

Etapen Jelling - Vejle

Etapen går fra Jelling (Byens torv, 7300 Jelling) over Hopballe og gennem Grejsdalen til Vejle (Vestre Engvej 63, 7100 Vejle) 

To kvinder vandrer af sti forbi skovparkeringsplads.
Kong Rans togt. Testbillede.

Her er Ole Grangaards vandrevejledning fra Jelling mod Vejle.

Vi startede ved Sejd Cafe på Gorms torv i Jelling. Fulgte palisaden mod øst og ud på Vejlevej. På venstre side havde vi Sydhøjen og kirken. Til højre seminariet, Smededammen og ‘snydestenen’. Så langs Vejlevej og mod syd af Skovgade. På Vejlevej og Skovgade kan man få en lille fornemmelse af Jelling som den stationsby den engang var udtryk for. Lige før Rema 1000 - på samme side - ser du et hvidt aflangt hus. Det var oprindeligt et slags sygehus. På den anden side af Rema 1000 lå digteren Olaf Rings fødehjem. Fortsætter du af Skovgade passerer du Sneglehuset. Sneglehuset dannede ramme om Anne Marie Ejrnæs’ slægtsroman af samme navn. Herefter krydser du jernbanebroen og svinger brat til venstre og følger Amhøjvej. På højre side bor Jellings dygtige og farveglade kunstner, Søren Bjælde. I hans have kan du se en af hans festlige skulpturer. På modsatte side løber jernbanen og her skete der i 1992 en alvorlig togulykke hvor 2 tog kolliderede. Ingen døde men mange blev hårdt kvæstet. Lidt længere nede ligger ‘Grangaard’. Grangaard er i dag en integreret daginstitution og inspireret af pædagogiske tanker fra Reggio Emilia. Grangaard blev oprindelig bygget som landbrug og var et vigtigt og respekteret avlscenter for grise. I gårdens have var oprindeligt et havebassin. I dette bassin druknede den lille pige Anna. Inspireret at dette skrev forfatteren Anne Marie Ejrnæs roman, ‘Theas færd’ . Om den ulykke det var for Annas søster, at skulle være erstatning for den afdøde.
Efter at have passeret Grangaard følger man Grangaard alle’. Grangaards alle’ er et nyt og moderne boligområde. Du ser spændende leje og ejerboliger. Små og kolossale boliger. Det er rigtig spændende at studere. Det er i øvrigt også i dette område der er fundet vigtige spor af alle tidsaldre tilbage til stenalderen.
På et tidspunkt går Grangaards alle’ over i Birkelund vej. Og dermed er du i Jellings smukke skov mod øst. Du går på grusvej med nogen steder tæt skov. Andre steder med mere åbent skov hvor solen lyser ned mellem stammerne. Der er juletræsplantager, blandet løvskov, vandløb mv.. inde midt i skoven ligger det smukkeste hus der i dag danner ramme for en ung familie. Oprindeligt blev huset bygget til en keramiker.
Efter det fine hus går du ned gennem en smuk snoet og dyb hulvej. På det sidste stykke af hulvejen går det stejlt op og pludselig er du ude af skoven. Du står med ejendommen Birkelund lige overfor dig, højt beliggende. Din tur kan derefter fortsætte ned til Hopballemølle med sin butik og restaurant. Hvis du bare er ude på en lokal tur kan du vælge at gå til venstre for til sidst at møde Vejlevej som du kan følge tilbage til Jelling. Det er også et spændende område med smukke landhuse og åbne marker.
Turen fra Gorms Torv til Birkelund er ca 5,0 km. Går du tilbage til dit udgangspunkt i Jelling bliver turen på ca 8 km. Turen kan varmt anbefales!!
NB: man kan også vælge at fortsatte af Skovgade, gå ned mod golfklubben og følge grusvejen (Birkelundvej) op mod venstre, når man når bunden af bakken før golfklubben.
Så mangler vi bare beskrivelsen af ruten fra Hopballe Mølle til Vejle :-)